Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Bank Żywności 2019 – efekty

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Długołęce z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze: – warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);

– skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);

– mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);

– mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju);

– cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);

– tłuszcze (olej rzepakowy);

– dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Pomoc żywnościowa trafiła do 230 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

– 11 ton żywności;

– 658 paczek żywnościowych;

W ramach Podprogramu 2019 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

edukacji finansowej – 2 spotkania dla 15 uczestników;

żywieniowo dietetycznych – 2 spotkania dla 14 uczestników;